Az élményépítészet története

A szépséget és különlegességeket kedvelő tulajdonos a kilencvenes években fedezte fel azt az építészeti stílust, amely egy életre elvarázsolta.

A német HUF Haus egyik bemutatóháza más volt, mint minden addig látott családi ház. Filigrán, látszó tartószerkezet, nyílt terek és üvegfalak. Fény és nyitottság. Egyszerű formák és lenyűgözően könnyed megjelenés. Ez volt az élmény, mely attól a pillanattól meghatározóvá vált számára.

Egy budai domboldalon megbúvó intim telek, körülötte ősfák és előtte a város fényei, erdő és természet. Ide nem kerülhetett más, csak egy környezetbe simuló, energiatakarékos fa- üveg épület. Mivel a német cég nem épít hazánkban, emiatt Ráth Gábor elhatározta, megépíti a saját „HUF” házát. A közel tíz éves faház tervezői- és kivitelezői tapasztalat segítette az elképzelést, melyet egy hosszú kutatómunka, tanulmányutak és tervek, statikai számítások követtek. Kifejlesztette az ArtConceptHouse házrendszert, megtervezte saját otthonát és hozzáfogott az alkotáshoz.

2003-ra elkészült a ház, melynek szerkezete számítógépes gyártmánytervek alapján Németországban készült, abban a gyárban, ahonnan a HUF házak alapanyaga is származott. A hazánkban akár luxusházak tetőszerkezetéhez használt faanyagok silány minőségét látva úgy döntött, hogy minden faanyagot Németországból szerez be. Megjelenésében, elrendezésében és minőségében megszólalásig hasonlít a német cég épületeire, az alkalmazott tartószerkezeti technológia viszont túlmutat ezeken.

Az argon gázzal töltött többrétegű üvegek betörésbiztos kivitelben készültek és keretek nélkül illeszkednek a rétegragasztott faoszlopokba. Az épület hőszigetelése minden szerkezetben többszöröse a Magyarországon alkalmazott szigeteléseknek. Rozsdamentes, látszó csavarkötések emelik a ház részletgazdagságát, az egyedi berendezési tárgyak összhangban állnak az épület letisztult formájával.

Ami a terveken gazdaságos üzemeltetéssel kecsegtetett, az a valóságban felülmúlt minden várakozást. Kilenc év után világossá vált, hogy a ma oly divatos „passzívház” elképzeléseknél sokkal fontosabb a ház környezetbe illesztése, tájolása, egyszerű formája, az alkalmazott anyagok kiválasztása és a megfelelő szigetelése.

Ez a ház minden különleges és drága technikai felszerelés nélkül egy garzonlakás rezsiével lakható. Könnyedén passzív házzá alakítható lenne, ha ez ma Magyarországon valóban megérné. A szerkezeti árnyékolás lehetővé teszi, hogy a ház klíma nélkül is kellemes legyen a nagy nyári hőségekben , míg télen a különleges üvegfelületek segítségével a legkevesebb napsugárzás is az épület hasznára válik.

Szakmai körök és az igényes megrendelők hamar felfedezték ezt a különleges épületet. Az első megbízást hamar követte a második és mára az ArtConceptHouse épületei  meghatározó szerepet játszanak az európai luxusépítészetben.

Filozófiánk

Különleges embereknek különleges otthonokat tervezünk és építünk. Lélegzetelállító kulisszáink között a hétköznapok is varázslatosak. Gyorsan felépülő, kortalan, divathullámoktól mentes fachwerk házaink életre szóló élményt nyújtanak. ArtConceptHouse – a házépítés művészete.

Gyökerek

A fachwerk építkezés gyökerei a XIV. századig nyúlnak vissza. A szó favázas épületet jelöl valamilyen kitöltő falazattal. Az első üvegpaneles házat Manfred Adams tervezte 1972-ben. Az építész az elemek legyártásával egy német fűrészüzemet bízott meg (HUF). A közös munka nyomán az előre gyártott fa- és üvegelemekből összeszerelt ház ma státusszimbólum szerte a világon.

Élményt adunk

Lényegre törő, egyszerű, letisztult, mégis grandiózus házformánk az üvegtáblákon keresztül csempészi be a környezetet akár az ön leendő otthonába is. Házépítéskor természetes, modern és nemes anyagokat használunk. A fél év alatt kulcsrakész, kevés pénzből fenntartható épület kiváló rezgéseket bocsát ki magából. Mindezek együtteseként üvegfalú házban élni életre szóló élmény.